keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Törkeen paskaa futista?

Viime päivinä on taas mollattu suomalaista jalkapalloa. Aiheestakin, tottakai.
Ei toki ole hyväksyttävää että turpaan tulee kaikilta. Ei liene kuitenkaan kohtuullista lynkata yhden vuoden syväkyykystä kyseisten joukkueiden valmentajia.

Monilla foorumeilla on vedetty lokaan maamme juniorivalmennus. Lienee paikka tutustua kyseiseen syvemmin. Sieltähän (lähes) kaikki lähtee.

Mielestäni kaiken jalkapallovalmennuksemme pitää tähdätä taitavampaan, nopeampaan ja vahvempaan toimintaan. Näin varmasti monenkin mielestä.
Näistä ensimmäinen tekee kaikesta nopeampaa. Siinä siis jo nopeutta. Nopeus on aina hyvä ja varsinkin pallonhallinta nopeissa tilanteissa. Sekin liittyy taitoon.
Taitoa ei ole se että osataan tehdä jonosta näppärästi asioita, vaan sitä että pystytään pärjäämään pienissä tiloissa ja nopeissa tilanteissa. Taito on nopeutta.

Näen maassamme liian vähän perkeleellisen nopeita, vaikeita junioriharjoitteita ja tinkimätöntä vaatimustasoa. Jos ei vaadita, tehdään mukavasti.

Vahvuutta on mitä suurimmissa määrin kehonhallinta. Tiedän että kehonhallintaan keskitytään nykyään aiempaa enemmän. Se hyvä.
Perkeleellinen on se peluri joka kuperkeikan jälkeen kimpoaa kiusaamaan vastaveijaria silmänräpäyksessä - ja varsinkin se joka ei suostu edes kaatumaan..!
Molemmat näistä liikkuvat sivuttain niin että vastustajaa vituttaa ja katsojia naurattaa..

Kokokaan ei haittaa. Kaikki eivät voi olla suuria, mutta isoista pelaajista pitää tehdä taitavampia. Miksei iso voi olla taitava? Onko iso tyhmempi ymmärtämään pallon ja jalan liikkeen?
Maailma on pullollaan isoja ja taitavia pelaajia joiden kehonhallinta ja taidot ovat hyviä. Isoista tulee taitavia jos niitä ei päästetä sintteinä liian helpolla fyysisyytensä johdosta.

Taktiikka?
Lapsille pitää kertoa jalkapallon perustaktiset asiat jo pienenä: mihin liikut kun vastustaja tulee tuolta...minne tiputat kun topparikaveri menee pääpalloon, jne.
Taktiikka EI ole kirosana, vaan upea osa jalkapalloa. Jos pelkäät sanaa "taktiikka - tule juttelemaan".


Sinä siellä joka haluat oikeasti huippufutariksi: tee itsestäsi molempijalkainen...opettele ottamaan pallo aina oikeaan suuntaan...ole aina oikeassa asennossa pallon suuntaan nähden, tutustu ympäristöösi - tiedä aina mitä kaikkialla ympärilläsi tapahtuu (kutsun tätä ympäristöopiksi)...etsiydy pieniin tiloihin, joista hakeudut pois syöttämällä ja liikkumalla...mieti askel eteenpäin - mitä tapahtuu jos, jne...opettele pelaamaan 1-3 kosketuksella - löydät kyllä hetket jolloin pitää käyttää enemmän kosketuksia...
Jne, jne.

Huippufutareiden valmistus alkaa vaahtosammuttimista..