maanantai 7. kesäkuuta 2010

Avausviikko Tenolla takana. Useamman ukon saalis pari tittiä. Eivät puraisseet, pirulaiset, kuin muutaman kerran. Norja voitti Suomen 2-0. 2 tärppiä - molemmat ylös. Ojan toisella puolella saman verran tapahtumia, mutta molemmat irti.
Mahoton tuuli oli useampana päivänä - lauantaina varsinkin. Pääasiassa tuuli takaa, eli tämmöinen connectin lonttaajakin pystyi hetkittäin ajoituksen osuessa kohdalleen sytyttämään röökin sillä aikaa kun tuuli vei RC:tä kohti Jäämerta. Ei niitä heittoja montaa ollut, mutta silloin kun osui, tunsi häivähtävän hetken osaavansa heittää. Aika nopeasti tosin joutui tekemään telemarkit maanpinnalle..
Harvoin olen törmännyt samanlaisiin puuskiin kuin lauantaina - selän takaa (ja hetkittäin salakavalasti nenänvarsifinnin puolelta) työnnettiin niskaan keskiympyrän kokoisia puuskia jotka meinasivat useasti kaataa näinkin vakaaksi pullukoituneen vispaajan. Hyppy- ja lentokilpailuista tuttu tuulirako tuli tutuksi käsitteeksi.
Molemmat kalat tulivat koukkuperhoilla - kutosen 2haaraan sidottuna. Ehkä vahinko, ehkä ei, mutta putkeen ei nakertanut - paitsi yksi kilon meriränkytin luuli isohkoa "Sillenin" näköistä putkipuuhkaa lohenpoikaseksi. Hyvin harmillista että sätkytteli ittensä irti.

Kaloja näkyi ilmassa huomattavan paljon, ainakin fossenin-/siirin alueella. Parhaana päivänä parikymmentä. Hyvänkokoista tittiä vipelsi hetkittäin kohti könkään kuohuja kohtuullisen kokoisissa kaveriporukoissa. Tosin vissiinkin meille liian lujaa. Kiire oli, mutta turhaan, kun kilpakosijoita ei vielä tonneittain ole jokea täyttämässä. Toisaalta...tonneja on mennyt ja useampiakin, koska nousukaloja on saatu jo pari viikkoa yllättävänkin ylhäältä.
Parasta noissa näköhavannoissa on se että hyvänkokoista tittiä (ja tietenkin jalkoja ja lohia) tuntuu liikahtavan ylävirtaan melko hyvin - ainakin viime päivinä. Toivottavasti se on merkki lohien "massakuoriutumisesta".

Eräässä jo legendaksi muodostuneessa Utsjoen kalastukseen liittyvässä kokouksessakin piipahdin - siitä myöhemmin..

Sunnuntaina 20.6 liidän takaisin Ivaloon. Utsjoella tapan aikaa ainakin heinäkuun loppuun saakka ja jos sielulle sopii, niin olen paikallisten kiusana lohikauden tappiin.
Jos viikonlopun titti jää kesän ainoaksi, enkä voi kalantulolla kehuskella - naputtelen puutaheinää. Helppo rasti. Asiapainotteinen teksti onkin sitten jo haasteellisempaa.
Juhannusviikolla lisää....

1 kommentti:

  1. Tsiisus, sait tämän aikaiseksi, vaikka en ihan heti uskonutkaan! Jatkoa odotetaan mielenkiinnolla. Avaus ihan informatiivinen. Hiukan vähemmän voisi käyttää perhokalastusslangia, kuten esim. RC, vaikka eihän tuon ymmärtäminen mulle mikään ongelma ole...

    VastaaPoista